miercuri, 30 septembrie 2020

Lanțurile antiderapante

 Se apropie cu pași repezi sezonul rece și acesta vine cu temperaturi scăzute, zăpadă și condiții de aderență scăzută. 


Anvelopele de iarnă sunt obligatorii, conform legii, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

În Ordonanța de Guvern 5/2011 se precizează faptul că autovehiculele de transport de marfă (cu masă totală mai mare de 3,5 tone) și autovehiculele de transport de persoane (cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al șoferului) trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau să aibă montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

Recomandăm echiparea autovehiculelor/camioanelor cu lanțuri antiderapante, atunci când itinerariul conține porțiuni de drum posibil înzăpezite. 

          De asemenea, odată cu schimbarea anotimpului, recomandăm echiparea cu lanțuri antiderapante a Tractoarelor și TAF-urilor, camioanelor și altor utilaje care desfășoară activități în teren greu accesibil.



           Atunci când ieșiți din țară, verificați reglementările locale cu privire la obligativitatea dotării autovehicului/camionului cu lanțuri antiderapante și normele de utilizare a acestora înainte de a le monta.

Experții spun că lanțurile antiderapante se folosesc cu maximă atenție și trebuie să țineți cont de următoarele:

respectați întotdeauna instrucțiunile de montare și utilizare date de producător;

lanțurile se montează doar pe porțiunea/porțiunile de drum unde există un strat considerabil de zăpadă și/sau gheață și se recomandă demontarea lor, după ce zona/zonele sunt depășite în siguranță – este contraindicată utilizarea lanțurilor pe distanțe mari, iar folosirea acestora pe un drum fără zăpadă poate cauza grave defecțiuni la sistemul de direcție și frânare; de asemenea se pot distruge atât anvelopele cât și lanțurile;

lanțurile antiderapante se aleg în funcție de dimensiunile cauciucurilor. Lanțurile mai mici nu se pot monta pe anvelope deoarece nu le vor cuprinde circumferința, iar cele mai mari nu vor avea stabilitate în timpul mersului, existând riscul producerii daunelor;

nu depășiți viteza de 45km/h cu lanțurile montate