miercuri, 14 februarie 2018

Asigurarea încărcăturii, fixarea cu chingi de ancorare

           Asigurarea încărcăturii depinde de tipul de marfă transportat, iar eficiența ei e definită de ambalarea corectă, corespunzătoare transportului și încărcarea și depozitarea ei în parametri adecvați.
          La încărcare, trebuie stabilit numărul de chingi, colțare și preșuri antiderapante, suficiente pentru ancorarea încărcăturii în deplină siguranță. 
Materialele folosite pentru fixare trebuie să fie în stare bună, motiv pentru care ele au nevoie de o verificare amănunțită înainte de utilizare. 
           Pentru a vă asigura de folosirea cat mai îndelungată a unei chingi de ancorare, trebuie respectate anumite condiții de exploatare. Depozitarea chingilor se realizează în locuri uscate, ferite de razele soarelui, deoarece expunerea la razele solare scade rezistența acestora. 
Este necesară evitarea contactului chingilor cu subtanțe chimice care pot deteriora materialul din care sunt confecționate. De asemenea, chingile de ancorare trebuiesc protejate in permanență de contactul cu suprafețe tăioase sau abrazive, ele nu se târăsc pe nici o suprafață. 
           În momentul încărcării, se determină greutatea încărcăturii, care trebuie să fie sub capacitatea evaluată a chingii și lungimea necesară a benzii pentru a se cuprinde marfa în totalitate; se va evita răsucirea chingii sau legarea/înnodarea mai multor chingi. 

Starea materialelor folosite pentru asigurarea încărcăturii poate influența randamentul ancorării, cunoscut fiind faptul că o chingă deteriorată va ceda mult mai repede decât una în stare impecabilă; de aceea recomadăm folosirea colțarelor ca cele din imagini atunci când ancorați marfa cu chingi, pentru a evita deteriorarea lor.


 Coltare protectie chingi - Model 4
           Colțare protecție chingă - Model 4

                                                                         Colțare protecție chingă               

          Atenție deosebită necesită și alegerea clichetului, în funcție de greutatea încărcăturii și tipului de camion folosit pentru efectuarea transportului. Dacă pentru camioanele cu MTMA de până la 10T sunt suficienți clicheții clasici de 350daN (350 kgf), pentru ansamblul format din cap tractor și semi-remorcă, recomandăm folosirea clichetului Ergo, care pe lângă faptul că se tensionează mai ușor, dezvoltă și o forță mult mai mare - 500 daN (500 kgf). 
          
            Recomandăm verificarea tuturor materialelor folosite pentru asigurarea mărfii, înainte de fiecare încărcare!

Dacă se constată semne de uzură accentuată, deteriorări ale benzii sau a clichetului, lipsa etichetei sau dacă aceasta nu este lizibilă, chinga de ancorare se va înlocui cu una nouă.

Atentie! Chingile de ancorare nu se folosesc pentru ridicare/tractare!